CLOSE
MENU
A young woman places a contact lens into her left eye.
A young woman places a contact lens into her left eye.

HARMAAKAIHI

Silmän toiminta perustuu muun muassa sen sisällä olevaan linssiin eli mykiöön, joka taittaa valonsäteet ja tarkentaa kuvan verkkokalvolle. Iän myötä mykiö samenee ja voi lopulta muuttua läpinäkymättömäksi. Tätä sairautta kutsutaan kaihiksi. Mykiön samentumisen vuoksi valo ei pääse verkkokalvolle ja näöntarkkuus heikkenee. Myös säteily ja jotkin lääkkeet, kuten kortisoni ja solunsalpaajat, voivat aiheuttaa kaihia.

Kaihin oireet

Alkuvaiheessa oireet voivat olla vähäisiä eivätkä aiheuta syytä huoleen. Huomattavat näkömuutokset voivat kuitenkin olla huolestuttavia ja niistä tulisi keskustella optikon tai silmälääkärin kanssa.

Kaihin yleisimpiä oireita ovat

  • sumea tai epäselvä näkö
  • valonarkuus ja häikäistyminen
  • silmälasi- tai piilolinssimääräyksen uusimisen tarpeen tiheneminen (kaihi voi lisätä likitaittoisuutta)
  • pimeänäön heikkeneminen"
  • värinäön muutokset ja heikkeneminen
  • kahtena näkeminen.

KAIHIN HOITO

Yleisin kaihin syntyyn vaikuttava tekijä on ikääntyminen. Ikääntymiseen ei voi vaikuttaa, mutta sairauden etenemistä voi pyrkiä hidastamaan. Esimerkiksi tupakointi, korkea verenpaine, ylipaino ja liiallinen alkoholin käyttö voivat vaikuttaa ja lisätä kaihin riskiä. On myös tärkeää suojata silmät suoralta auringonvalolta, sillä UV-säteily nopeuttaa kaihin kehittymistä.

Alkuvaiheessa näköä voidaan parantaa hieman erityyppisillä näönkorjauksilla. Myöhemmissä vaiheissa ne eivät kuitenkaan enää auta, vaan tarvitaan leikkaus. Kaihileikkauksessa samentuneen mykiön tilalle vaihdetaan muovinen intraokulaarilinssi (IOL) eli tekomykiö.

Saatavana on erityyppisiä tekomykiöitä:

  1. Monofokaalinen tekomykiö on muotoiltu parantamaan kaukonäköä. Leikkauksen jälkeen silmälaseja voidaan kuitenkin tarvita lähi- ja välialueelle näkemiseen.
  2. Toorinen tekomykiö korjaa myös hajataittoisuutta.
  3. Multifokaalisessa tekomykiössä on eri alueita tai kehiä, joten se voi heijastaa silmään useampia kuvia. Näin saadaan tarkka näkö eri etäisyyksille ja silmälasien tarve vähenee. Multifokaalinen tekomykiö voi kuitenkin aiheuttaa ongelmallista häikäisyä ja haloilmiöitä (värillisiä tai valkoisia renkaita ja kaaria) etenkin pimeällä ajettaessa ja vaatii mukautumista aivoilta.
  4. Niin kutsuttu EDOF-tekomykiö (extended depth of focus) perustuu venytettyyn polttopisteeseen. Se tekee kauko- ja välinäöstä tarkemman eikä edellytä silmälasien käyttöä samaan tapaan kuin monofokaaliset tekomykiöt. Ne eivät myöskään aiheuta samanlaisia häikäisy- ja haloilmiöongelmia kuin multifokaaliset tekomykiöt. Pienikokoisen tekstin lukemiseen lähietäisyydeltä tarvitaan kuitenkin lukulasit.

RAF: BL/SE;NO;DK;FI/202312/251